Wat betekent ‘veerkrachtig zijn’..?

De term ‘veerkrachtig in je werk zijn’ betekent zoveel als “hoe groot is het vermogen van jouw medewerkers om zich aan te passen en te herstellen van uitdagingen en stress op het werk?”.

Veerkracht is een enorm belangrijk onderdeel van het medewerker-welzijn op het werk, aangezien het kan helpen om stressgerelateerde klachten (eventueel met een burn-out tot gevolg) te voorkomen. Ook betekent veerkracht het vermogen van je werknemers om hun taken goed uit te kunnen blijven voeren.

Wat kunnen jouw medewerkers zélf doen?

Er zijn verschillende manieren waarop werknemers hun veerkracht kunnen vergroten. Een van de belangrijkste manieren is door het ontwikkelen van een ‘groei-mindset‘ waarbij werknemers zich richten op leren en ontwikkeling in plaats van op fouten en mislukkingen. Door het bewust aan gaan en openlijk bespreken van uitdagingen en tegenslagen in het werk, gaan mensen die zien als kansen om te groeien. En als je werknemers groeien hun vermogen om zich aan te passen en te herstellen na een tegenslag, zijn zij in staat om zichzelf mentaal gezond te houden.

Een andere manier om de veerkracht te vergroten is door het opbouwen van sterke sociale netwerken op het werk. Het hebben van steun van collega’s en leidinggevenden zal zeker helpen om stress te verminderen en het gevoel van verbondenheid te vergroten. Een open bespreek-cultuur gaat bijdragen aan het goed leren ontvangen en geven van feedback en begeleiding te krijgen bij uitdagende taken.

Verder kunnen werknemers hun veerkracht vergroten door goed voor zichzelf te zorgen. Dit begint bij simpele dingen zoals voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en leren in het ‘hier-en-nu’ bij de taak te zijn (mindfulness).

Door goed voor zichzelf te zorgen en investeren zij in hun persoonlijke welzijn. Veerkrachtige medewerkers hebben een groter vermogen om uitdagingen aan te gaan en stress op het werk te vermijden.

Dat lukt niet zonder jouw hulp als leidinggevende

Natuurlijk ontslaat dit jou als leidinggevende (of werkgever) niet van verantwoordelijkheid..!

Per slot van rekening heb je als werkgever ook een ‘zorgtaak’ voor je medewerkers zodat zij op een veilige, schone en prettige wijze hun werk kunnen uitvoeren.

Veerkracht kan ook worden gestimuleerd door het creëren van een werkomgeving die ondersteunend is voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld flexibele werkschema’s en werk-privé balans faciliteren (denk hierbij aan hybride werken waar de aard van het werk dit toe laat), toegang bieden tot gezondheids- en wellnessprogramma’s (zoals een sportschool abonnement) en een open communicatie- en samenwerkingscultuur creëren om de werknemers in staat te stellen om open en effectief met elkaar te kunnen overleggen en ideeën uitwisselen om samen tot de beste werk-methodiek te komen.

Het belang van veerkracht op het werk wordt steeds duidelijker naarmate organisaties worden geconfronteerd met de steeds veranderende en veeleisende transitie-maatschappij van nu. Het vermogen van werknemers om zich snel aan te passen aan veranderingen en stress te beheren is cruciaal om productief en gemotiveerd te blijven in het werk.

Samengevat is het cultiveren van veerkracht op het werk uiterst belangrijk voor zowel je werknemers als voor jou als leidinggevende en/of werkgever omdat het helpt in het voorkomen van langdurig ziekteverzuim door stress-gerelateerde- en burn-outklachten. Bovendien vergroot het het gevoel van onderlinge verbondenheid en tevredenheid van werknemers.

En dat vergroot de productiviteit en prestaties op de werkplek.

Waar wacht je nog op, beste werkgever?

Nog steeds zijn er organisaties die denken dat het inroepen van externe expertise duur is.

Het is maar wat je voorkeur heeft; een investering in een objectieve en frisse blik op de zaak krijgen met nieuwe ideeën en perspectieven voor de uitdagingen waar je medewerkers dagelijks voor staan. Of tóch liever wachten totdat er een of meerdere medewerkers uitvallen door langdurig ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten.

Op een geeltje

Voor jullie gemak heb ik het allemaal alvast op een geeltje gezet waarbij ik zeg: “You do the math!”.

Reken maar uit; wat kost het jouw organisatie als een of meerdere medewerkers langdurig uitvallen..?

Na het uitrekenen en het lezen van mijn blog ben je het helemaal met mij eens dat dit absoluut niet op weegt tegen het voorkomen hiervan door vroegtijdige preventie van ziekteverzuim.

Dus waar wacht je op en druk op de knop hieronder om een vrijblijvend gesprek met mij in te plannen.

Ik spreek je snel…!

welke keuze maak jij vandaag..?

plan nu een intakegesprek