Je herkent deze situatie vast wel; je wilt met je telefoon ergens inloggen. Om de een-of-andere reden is je telefoon spontaan vergeten wat je gegevens waren om in te loggen. Je zoekt je wachtwoord en loginnaam op. Om die te vinden, moet je ergens anders inloggen. Dat lukt niet omdat je een 2e verificatie nodig hebt die weer niet werkt in combinatie met je telefoon. Daarvoor moet je via je computer/laptop inloggen. Om bij de gegevens te komen waar je naar zocht, heb je je telefoon nodig. En dit lukt niet omdat je met je telefoon niet kon inloggen…

Voor je het weet, ben je een uur verder en heb je nog niet gedaan waarvoor je in eerste instantie je telefoon pakte.

Herkenbaar..? Vast en zeker! Wij hebben dagelijks steeds meer digi-stress. Stress die voortkomt uit het feit dat wij genoodzaakt zijn om onze persoonsgegevens (waaronder login-gegevens) steeds beter te beveiligen. Waar we tien jaar geleden nog ongeveer 25 logins met wachtwoorden moesten zien te onthouden, hebben we nu gemiddeld (!) meer dan 200 accounts en wachtwoorden. En die moeten allemaal extra beveiligd worden met een 2FA-verificatie waarbij je een verificatie-app op je telefoon moet hebben. En die moet dan weer beveiligd zijn met (liefst) een biometrische beveiliging; je gezicht, je oog, je vingerafdruk.

150 keer intensieve hersenactiviteit

Per dan kijken wij gemiddeld 150 keer op onze telefoon. En er zijn mensen die dit vaker doen, met name jongeren. Met name de generaties X en Z kijken meer dan 150 keer per dag op hun beeldscherm.

Steeds vaker kom ik mensen tegen die drastisch behoefte hebben aan rust maar niet meer weten hoe ze rust moeten nemen. Veel mensen die ik coach denken dat rust nemen bestaat uit een half uurtje niks doen en social media bekijken. Zonder zich te beseffen dat naar dat beeldscherm kijken een enorm beroep doen op onze hersenactiviteit. Ons brein moet heel hard aan het werk om de informatie te verwerken (van ernaar kijken tot het begrijpen en uitvoeren er van).

En dat betekent dat je voor je gevoel wel rust neemt – je doet namelijk even niet veel. Tegelijkertijd is je brein zó hard aan het werk dat je lichaam geen rust krijgt. Zoals Frits Perls ons ooit leerde met zijn ‘Gestalt theorie‘ weten we dat hoofd en lichaam onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat de een invloed heeft op de ander en omgekeerd.

Dit betekent dat als je brein heel hard aan het werk is er in je lichaam allerlei dingen gebeuren waardoor het geen rust krijgt maar continu in actieve staat verkeert.

Rust nemen; hoe doe je dat?

Steeds minder mensen zijn in staat om rust te vinden. Soms omdat hun omgeving zowel thuis als op het werk daar niet op is ingericht. En soms omdat mensen eenvoudigweg niet meer weten wat rust krijgen is en hoe je dit doet. Dat laatste lijkt een niet te stoppen negatieve ontwikkeling te zijn in deze tijd van steeds verdergaande digitalisering.

We creëren steeds mooiere dingen (denk aan wat AI voor ons zou kunnen betekenen) maar hierdoor zadelen we onszelf steeds meer op met verdergaande beveiligingen en ethische problemen. En de enige hersenen die op volle kracht draaien zijn die van de criminelen die erop uit zijn om jouw en mijn bankgegevens te achterhalen. En zo houden we elkaar in een vicieuze cirkel lekker bezig.

Regelmatig geef ik aan mijn coachees het advies om die telefoon eens écht weg te leggen. Gewoon ergens waar je ‘m niet ziet of hoort of nóg beter; ‘m gewoon even uit te zetten en in een andere kamer te leggen. Geen laptop of iPad als vervanging maar pak eens een boek of een tijdschrift. Of nóg beter; maak een stevige wandeling van minimaal 30 minuten.

Dit is dan ook exact één van de redenen waarom ik vaak met mijn coachees ga wandelen. Even lekker stevig de pas in de benen zetten en geen verstoring van allerlei digitale apparaten. We lopen naast elkaar dus het ongemak van elkaar aan kijken als er een stilte valt, is er niet. We hebben de pas er stevig in dus circuleert je bloed lekker door je lijf en je brein en dat zorgt ervoor dat er zuurstof in je lichaam komt. Dat is weer goed voor je hersenen die dan écht rust ervaren.

Gek idee misschien dat je door een stevige wandeling tot rust kunt komen maar als je hersenen rust ervaren, kan je lichaam veel meer aan. Niet voor niets zijn mensen aan het einde van een werkdag vaker geestelijk moe dan lichamelijk. En dan doen ze vaak niks meer dan alleen maar ‘bank-hangen’. Terwijl je lichamelijk vermoeid kunt zijn maar als je hoofd nog fris is, kun je nog zoveel dingen doen, zoals even lekker sporten of een avondwandeling maken.

We’ll keep you posted!

Binnenkort worden op deze website ook hulpmiddelen gepubliceerd die jou kunnen helpen om tot rust te komen. Hou de website in de gaten of schrijf je in voor de kwartaalbrief om op de hoogte te blijven.

Tegelijkertijd hoef je niet tot dat moment te wachten om nú alvast een intakegesprek in mijn agenda in te plannen.

welke keuze maak jij vandaag..?

plan nu een intakegesprek