De laatste dagen voor de Kerst lijken altijd veel drukker dan andere dagen op de kalender. We ‘moeten’ nog zoveel doen. Op het werk zijn er natuurlijk zaken die geregeld moeten zijn maar ook privé leven we vooral in wat ‘moet’ en minder in wat ‘kan’ of wat ‘je wilt’. Soms heb je het gevoel dat je hoofd ervan kookt!

Onze hersenen hebben ‘afkoeltijd’ nodig. Echt waar! Door de activiteiten genereert ons brein elektriciteit (niet genoeg om de kerstboom mee te verlichten maar tóch…) en dit zorgt ervoor dat onze hersenen opwarmen. Zodra ons brein té warm wordt, schakelt het zichzelf in een andere modus. Zat jij vroeger op school ook vaak uit het raam te staren? Ik in ieder geval wél (die 9 haalde ik tóch wel en inmiddels weet ik alles over het paargedrag van de stadsduif). Dat waren de momenten dat onze hersenen het sein gaven dat ze warmte kwijt moesten en dus ging je andere dingen doen en wat jammer dat dit werd gezien als ‘niet opletten’.
Dit ogenschijnlijke ‘niet opletten’ of ‘niet met je werk bezig zijn’, is een calvinistisch beeld dat ons is ingeprent zonder kennis van zaken hoe ons brein zich hieronder verhoudt en wat het daardoor ook doet met ons lichaam. Is je brein niet vitaal dan gaat dit ook ten koste van de lichamelijke vitaliteit. En vitaliteit is van groot belang voor als je duurzaam inzetbaar wilt zijn/blijven.

In workshops ‘hybride werken & vitaliteit’ die ik recent heb verzorgd, kwam naar voren dat veel medewerkers zich niet de tijd gunnen om even uit het werk te stappen tijdens een dag thuiswerken. Reuze ongezond want je hersenen hebben die afkoeltijd écht even nodig! In een organisatie zou je juist álle vrijheid moeten krijgen om op zo’n thuiswerkdag iets anders te doen waardoor je even uit je werk stapt en je brein de rust geeft die het nodig heeft.

Dus als je vanuit huis werkt, ga dan (ná het lezen van dit stukje 🙂 ) je vaatwasser uitruimen (of de was ophangen of iets dergelijks). Je hersenen hebben het nodig en je zult zien dat je daarna weer hernieuwde energie hebt om je werk te hervatten.

Een fijne werkdag toegewenst met regelmatige brein-afkoelmomentjes…