Het nieuwe jaar en ook de eerste werkweek is aangebroken. Een mooi moment om als werkgever eens stil te staan bij wie er zoal bij jou werken.

Zijn alle medewerkers hetzelfde? Ik hoop het niet voor je. Het principe van ‘alle neuzen dezelfde kant op’ kan een zegen lijken maar is niet meer van deze tijd.

In veel organisaties overheerst de Generatie X nog. Dit is de eerste generatie medewerkers die een langer werkleven in het vooruitzicht hebben. En op zich is dat helemaal niet erg alleen wil je als werknemer ervoor zorgen dat je deze medewerkers zo lang mogelijk vitaal houdt en dus duurzaam inzetbaar is. Het is een absolute fabel dat oudere medewerkers vaker ziek zijn. Dit zijn meestal de medewerkers die zich hebben bewezen en aankloppend bij jou organisatie wel eens heel erg interessant voor jullie kunnen zijn. Ze willen zich nog steeds bewijzen, weten werk en privé goed te scheiden en houden van een informele(re) communicatie.

Daarnaast heb je ook een behoorlijke groep uit de Generatie Y, de ‘Screenagers’, de ‘millennials’. Dit zijn medewerkers voor wie authenticiteit, eerlijkheid en openheid van groot belang zijn, misschien nog wel meer dan voor andere leeftijdsgroepen. Ze zijn in ieder geval een stuk mondiger en de ‘vanzelfsprekende’ loyaliteit naar jouw organisatie is niet meer zo vanzelfsprekend. Ze houden van tweerichtingen communicatie en reageren direct. Ze zijn heel bereid om te leren maar dan wel door zelf onderzoeken en interactie. Oh ja, en leren moet vooral wél ‘fun’ zijn..!

Als het goed is, heb je inmiddels óók al te maken met medewerkers uit de Generatie Z. Wéér een ander type medewerker voor wie bovenstaande zaken zeker ook gelden maar die vooral ‘zinvol werk’ willen doen. Hun loyaliteit is niet direct gebonden aan het salaris dat zij ontvangen maar vooral aan de mate van vrijheid, onafhankelijkheid en leermogelijkheden die hen wordt geboden. Deze generatie wil, als geen ander, bijdragen aan het grotere geheel en kijkt kritisch naar wat de ‘footprint’ van de eigen organisatie is.

Wat voor leidinggevende wil je boven deze gemaîlleerde groep medewerkers zetten? Op zich kun je iedere willekeurige leidinggevende een team laten aansturen maar die moet dan wel bekend zijn met de inhoud van begrippen als ‘coachend leidinggeven’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. Deze leidinggevende moet sowieso in staat zijn om zelf het goed voorbeeld te geven want dat is iets waar Generatie Z heel erg naar kijkt. 

Ik nodig je van harte uit om samen met mij te kijken naar het goud in jullie organisatie, wat jouw medewerkers zijn. Wie heb je aan boord en hoe wil je die behouden? Wat heb je hiervoor nodig, nu maar ook straks? Hoe wil je dit gaan aanpakken? Allemaal vragen waarmee ik je help het antwoord te vinden dus check gerust en afspraak in mijn agenda in dan praten we snel verder.