Vrij weinig mensen weten wat een burn-out precies is. Veel onderzoek wordt er momenteel gedaan naar de exacte oorzaken, wat er precies gebeurt bij iemand en wat daarvan de gevolgen zijn voor de langere termijn. Nóg minder mensen weten dat niet alleen de hersenen beschadigd kunnen raken door een burn-out maar ook de bijnieren. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van een flink aantal neurotranmitters (hormonen) die een direct verband houden met burn-out.

Onze bijnieren zitten bovenop de nieren en worden omgeven door de bijnierschors. Vanuit de hypofye (in de hersenen) worden deze aangestuurd in o.a. de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol wordt soms een stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress zowel fysiek als psychologisch. 

Cortisol is een hormoon waarvan de aanmaak en de afname enige tijd nodig hebben. In tegenstelling tot andere stresshormonen zoals noradrenaline en adrenaline die snel kunnen pieken, is cortisol een soort van ‘diesellocomotief’. Het komt relatief langzaam op, heeft een constante spiegel en wordt weer afgebouwd wanneer dat nodig is, als het lichaam geen stress meer ervaart.

Wat nu als het lichaam wél een continue stress ervaart..? Dan blijft de aanmaak van cortisol doorgaan en kunnen vroeg of laat, mede ingegeven door een ongezonder eetpatroon ten gevolge van de stress (onder stress denken we ons lichaam met ‘power’-repen en suikers een boost te kunnen geven, echter is die boost van korte duur omdat de insuline-aanmaak binnen korte tijd de suikers weer afremt en weg werkt) de bijnieren het productieproces niet meer aan en raken uitgeput.

Dat kan het moment zijn dat iemand in een burn-out terecht komt na een lange tijd roofbouw te hebben gepleegd op het lichaam om de werkdruk te kunnen blijven volhouden met verkeerd en niet voldoende ondersteunend voedsel. 

Het duurt heel lang voordat de bijnieren het oude productie-niveau weer aan kunnen en hebben bijgewerkt. Gedurende die periode is iemand niet in staat om te werken omdat deze persoon burn-out klachten ervaart. Klachten die enorm uiteen kunnen lopen omdat ieder mens anders is en weer anders reageert op stress-stimuli.

Het is dus van groot belang om in tijden van stress een aantal zaken goed op orde te houden; de slaap-hygiëne moet op peil gehouden worden, wat zoveel wil zeggen als standaard bedtijden zonder beeldscherm-indrukken op het netvlies, een gezonde en regelmatige voeding zonder al teveel suikers en laat de ‘power’-repen alsjeblieft liggen waar ze liggen; in de supermarkt. Deze zijn tot nog toe té weinig bewezen als toevoeging op een goed diëet.