Nederland dreigt in een nieuwe gezondheidscrisis te komen door het grote aantal burn-outs dat op de loer ligt. Het aantal mensen dat binnen nu en drie maanden uitvalt door stress-gerelateerde klachten kan oplopen tot maarliefst 60%. Als we dan praten over dat een tweede intelligente lock-down de economie in gevaar brengt, kijken we gemakshalve dus niet naar wat de impact op de economie is als straks 60% van de arbeidsbevolking in de ziektewet zit.

Ruim 34% van de thuiswerkers loopt tegen een thuiswerkburn-out aan en er is voorlopig nog geen einde in zicht aan dit groeiende aantal mensen dat geconfronteerd wordt met chronische, aan stress gerelateerde klachten.

Onderzoek: Burnout Preventie Wandelcoaching, kwartaal 2, 2020.

Vandaag zijn in àlle drie de regio’s de scholen weer begonnen. En laten we vooral hopen dat het permanent kan zijn en dat er niet weer een periode van schoolsluitingen op komst is als gevolg van het Covid-virus. We zullen het moeten afwachten echter hebben we het wèl met elkaar in de hand door ons aan gemaakte afspraken te houden.

Wat nog steeds niet veranderd is, is dat heel veel mensen vanaf maart al thuis zitten met het werk. Het merendeel van deze thuiswerkers heeft te horen gekregen dat dit sowieso de status quo gaat zijn voor 2020. Inmiddels zijn er ook geluiden dat dit in sommige sectoren voortduurt tot in 2021 en dat zèlfs een deel van werkend Nederland voortaan structureel moet gaan thuiswerken. Dit wordt mede ingegeven doordat instanties in de gaten hebben dat kantoren een flinke kostenpost zijn waarop zij juist nù kunnen bezuinigen.

De mens is een ‘contact-dier’

Wat er miljoenen jaren in zit, krijg je er in zes weken intelligente lockdown ècht niet uit. De mens is al miljoenen jaren een ‘contact-dier’ en dat contact is noodzakelijk voor het voortbestaan van de soort.

Uit onderzoeken (Cognitief psycholoog Harlow onderzocht dit in de jaren 50 van de vorige eeuw aan de hand van het gedrag van Rhesus-aapjes) blijkt dat je een kind voedsel kunt geven tot het een ons weegt maar als het geen liefde en huidcontact krijgt met de verzorgers overlijdt het hoe dan ook.

Door het thuiswerken zien veel werknemers hun collega’s niet meer op dagelijkse basis. Het praatje bij de koffie-automaat over hoe de vakantie was of welk willekeurig onderwerp dan ook, is van gigantisch belang, zo zien we in onderzoeken naar arbeidsomstandigheden. Daarnaast worden de meeste zaken ook op deze centrale plek met elkaar doorgenomen. Daar komt dan nog de 1,5mtr maatschappij bovenop; elkaar geen hand meer schudden of even een omhelzing.
Kortom; de medewerker mist nààst behoorlijk wat cruciale werk-informatie óók nog eens het ‘èchte’ contact met de medemens.

Hou je aan je werktijden

Wat de corona-crisis vooràl laat zien is dat mensen ineens ànders gaan werken nu zij thuiswerken. Bij velen begint het teveel te worden doordat zij zich ‘over de kop’ werken – nààst de lange periode eerder dit jaar waarin de kinderen begeleid moesten worden met schoolwerk, het eigen werk niet bleef wachten, de zorg om (groot)ouders in verzorgingstehuizen èn angst voor besmetting. De zomervakantie is gebleken voor velen te kort geweest. Het ‘bijtanken’ is bij velen nog niet gelukt en zij zijn dus nog niet op het optimale werk-niveau terug gekomen.

tot 60% van de arbeidspopulatie loopt gevaar
door een thuis-burnout

Dat thuiswerkers anders zijn gaan werken zien we doordat velen op de meest vreemde tijden gaan werken waardoor het werk-stramien verstoord raakt. Waar voorheen een werkdag van bijv. half 9 tot half 6 gewoon was, duurt de werkdag nu in veel gevallen van 7 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds. Dit komt voornamelijk doordat de file, fietstocht of treinreis is komen weg te vallen en het woon-werkverkeer zich beperkt tussen slaapkamer en eettafel.

Dat is leuk voor de werkgever – op korte termijn – maar minder gunstig voor de werknemer. Als je thuiswerkt, zul je nèt zo’n streng werk-regime voor jezelf moeten ontwikkelen als dat je voorheen op kantoor óók had.

Een burn-out is meetbaar

In hoeverre iemand in een burn-out dreigt te raken of er al in zit, is te meten. Hiervoor maak ik gebruik van een rijkelijk beproefd instrument dat inzichtelijk maakt op welke niveaus jouw burn-out gevaar zit en hoe makkelijk je hierin iets kunt veranderen.

Het gaat hier dus niet om aan te tonen hoe ziek je bent, maar om het inzichtelijk maken van jouw talenten en mogelijkheden.

Aan de hand hiervan begeleid ik jou in de concrete stappen die je gaat nemen om jezelf te versterken.

Geïnteresseerd in mijn burnout-metingen?

Neem contact met mij op om samen te kijken naar de mogelijkheden.