De hele regio ruikt naar paniek! En hoe heerlijk vind ik die geur! Bijna onweerstaanbaar!

Op de zitmaaier zoef ik over de grote grasmat die volledig in paniek raakt door het feit dat haar sprieten gekortwiekt worden. Een onweerstaanbaar aroma dat in deze tijd van het jaar veelvuldig de lucht in menig regio vult. Veel mensen associeren vers gemaaid gras met warme zomerse dagen en weelderige groene velden en voelen zich op dat moment even volmaakt gelukkig.

Waarom vers gemaaid gras zo”n positieve uitwerking heeft op mensen

Wanneer een grasmaaier het gras maait, worden er verschillende chemische verbindingen vrijgegeven uit de plantencellen. Een van de belangrijkste componenten die verantwoordelijk is voor de karakteristieke geur van gemaaid gras is een stof genaamd “cis-3-hexenal”. Deze stof behoort tot een klasse van verbindingen die bekendstaan als aldehyden. Cis-3-hexenal heeft een frisse, groene geur die ons onmiddellijk doet denken aan vers gemaaid gras.

Naast cis-3-hexenal bevat gemaaid gras ook andere chemische stoffen die bijdragen aan het totale geurprofiel. Een van deze stoffen is coumarine, die een zoete, vanille-achtige geur heeft. Coumarine draagt bij aan de aangename en herkenbare geur van gemaaid gras. Bovendien worden er tijdens het maaien ook fenolen vrijgegeven, die een scherpere geur hebben en bijdragen aan de algehele geurbeleving.

Communictiemiddel

Niet alleen wij mensen vinden vers gemaaid gras aantrekkelijk. De chemische verbindingen die worden vrijgegeven dienen ook als een soort communicatiemiddel voor planten. Sommige onderzoeken suggereren dat de geur van gemaaid gras signalen kan sturen naar andere planten en hen kan waarschuwen voor mogelijke dreigingen, zoals herbivoren. Dit zou kunnen verklaren waarom sommige planten reageren op het maaien van gras door bepaalde afweermechanismen te activeren.

Wat betreft waarom mensen gemaaid gras zo lekker vinden ruiken, zijn er verschillende theorieën. Een daarvan suggereert dat de geur van gemaaid gras ons doet denken aan onze kindertijd, waarin we vrij konden spelen in de natuur. Het kan een gevoel van vrijheid en vreugde oproepen, wat bijdraagt aan de positieve associaties met deze geur. Daarnaast kunnen de chemische componenten in gemaaid gras bepaalde geurreceptoren in onze neus stimuleren, die vervolgens signalen naar de hersenen sturen en positieve emoties opwekken.

Kortom, de geur van gemaaid gras is een combinatie van verschillende chemische stoffen, waarvan cis-3-hexenal de belangrijkste is. Deze verbindingen creëren samen een verfrissende en groene geur die ons doet denken aan zorgeloze zomerdagen. Of het nu de herinneringen aan onze jeugd zijn of de chemische reacties in onze neus, er is iets betoverends aan de geur van gemaaid gras die ons keer op keer blijft fascineren.

Hoe je het ook went of keert; vers gemaaid gras ruikt nu eenmaal heerlijk. En dat is reden genoeg om te zorgen dat je tijdens je drukke werkdag ervoor zorgt dat je ook buiten komt. Dat je een omgeving opzoekt waar groen is (helaas zijn in Nederland nog veel kantoorparken met uitsluitend steen, beton, lawaai en stank). De kleur groen is een heel vriendelijke kleur voor onze hersenen. Bij de kleur groen hoeven onze hersenen niet heel veel actie te ondernemen om de kleur te verwerken. Integenstelling tot felle kleuren als rood, oranje, geel en blauw. Bij het zien van die kleuren moeten onze hersenen enorm veel doen. Daarom kom je ook niet tot rust in een felgekleurde omgeving.

Groen werkt rustgevend

Doordat onze hersenen de kleur groen (en ook bruin in bepaalde mate) makkelijk verwerken, ervaren wij dit als rustgevend. Hoe vaak kom jij op een dag buiten? Gun jij jezelf een stevig lunchwandeling van minimaal 20 minuten? Nee, niet dat geslenter wat ik vaak zie rond kantoorpanden. Mensen die met de boterham in de hand een beetje slenteren tussen de gebouwen door. Nee, écht even de pas er in zetten om ervoor te zorgen dat je hartritme anders wordt dan wat je de hele ochtend al hebt ervaren terwijl je achter je bureau zit en naar je beeldscherm staart.

Zitten is het nieuwe roken!

Zitten is het nieuwe roken, wordt ook wel gezegd. En dat is absoluut waar. De mens is nu eenmaal niet ontworpen om te zitten. Waarom zijn er dan stoelen uitgevonden, zul je direct vragen. Gewoon omdat de menselijke geest liever lui dan moe is. We gaan liever een avond bank-hangen dan dat we een stevige avondwandeling maken of naar de (online!)sportschool gaan.

Het is ook niet voor niets dat ook in Nederland mensen steeds dikker worden. En het veelvuldig op elektrische fietsen zitten, draagt al helemaal niet mee aan een gezonde leefstijl (het woord ‘fatbike’ is niet voor niets gekozen, denk ik wel eens). Hoe triest is de aanblik van veel te dikke jongeren die zich voortbewegen op een fiets die hen totaal geen moeite kost?

Beweging en inspanning is enorm belangrijk

Met de welvaart die wij kennen en het enorme aanbod aan ongezonde verleiding (menig bedrijfskantine is hier een triest voorbeeld van) lopen wij met z’n allen het gevaar om te vervetten. We bewegen relatief minder en áls we al fietsen, worden we volledig ondersteund door een flinke batterij waardoor het trappen super-soepel gaat en geen inspanning vergt.

Onze spieren verslappen en ontwikkelen zich niet meer. We krijgen steeds meer dat niet meer weg gaat omdat we steeds minder bewegen. We gaan allerlei kleine kwaaltjes krijgen die uiteindelijk uitmonden in een algehele staat van permanent ziek-zijn.

Hoe meer mensen ziek worden, hoe minder mensen het werk kunnen verrichten dat er gedaan moet worden. Hoe slechter het met onze economie gaat en hoe armer we worden. Ook stijgen de zorgkosten (ja, jouw premie!) gigantisch omdat de gezondheidszorg (huisarts, ziekenhuizen, hulpmiddelen) niet meer te betalen zijn. Wellicht wordt het zelfs nodig om een verzekeringsstelsel als in de USA te gaan nastreven waar alleen diegenen die geld hebben nog een beroep op zorg kunnen doen.

Hoe ver wil JIJ het laten komen?

Als jij met je collega’s ervoor zorgt dat je iedere dag minimaal 20 minuten flink loopt, neemt de kans op ziekteverzuim door allerlei vervettings-ziekten aanzienlijk af. Even een beetje beweging en je hoeft écht niet alleen op rauwe worteltjes te leven. Vaak zeg ik dat je best een keer een zak patat mét kan eten zolang je dit niet iedere dag doet en je iedere dag wel loopt.

Per dag 20 minuten ervoor zorgen dat je hartslag iets sneller gaat en je lichtelijk zweet, is al heel veel. Ja, natuurlijk is regelmatig sporten een betere optie maar als je daar echt geen tijd voor kunt maken, zorg er dan voor je dat in ieder geval iedere dag buiten komt.

En ja, dan is de geur van gras dat volledig in paniek is wél een heel fijne beleving.

Dus: ga naar buiten..! NU..!!!