Dat klinkt heel paradoxaal in een wereld waarin we steeds (op)gejaagd en gehaast zijn. Alles moet snel-snel-snel en hop! weer door naar de volgende opdracht. Ik hoor het ook in veel organisaties waarin het moment dat iemand (vaak onbewust) even de rem op zaken zet dat iedereen dan zegt:”…en door…”.

Zonde van het moment dat iemand even wist te creëren om de volle aandacht op het proces te vestigen en daarmee iedereen mee te nemen in het belang van het proces.

Moeten maakt gek!

We ‘moeten’ zoveel. Vooral van onszelf. Luister eens kritisch naar jezelf hoe vaak op een dag jij niet hebt gezegd:”ik moet dat en dat nog doen”. Zowel in ons werk als in ons privé leven doen we dit. En dan vinden we het heel gek dat iedereen prikkelbaar en gehaast is. Dan komen we thuis aan het einde van de dag en dan ‘moeten’ we dit en ‘moeten’ we dat en dat geldt dan ook voor het thuisfront (gek hé, dat de kinderen dan aan het avondeten knetter-vervelend zitten te doen?).

Half werk is geen werk

Alles kost tijd. Niets gaat vanzelf als we er geen tijd en aandacht aan besteden. Dingen die je doet zonder aandacht, doe je maar half. Zo is het ook in je werk. Alles wat je zonder aandacht doet, doe je maar half en half werk is geen werk. Het lezen van stukken (of in je vrije tijd van boeken) kost tijd, studeren kost tijd, relaties kosten tijd, je werk kost tijd en uiteindelijk kost succes ook tijd; heel veel tijd. Niets komt uit zichzelf.

Actie leidt niet altijd tot geluk maar zonder geluk is er ook geen actie

William James

Als je bedenkt dat alles dat je succesvol wilt maken tijd kost, wordt het hoog tijd dat je de dingen langzamer aan gaat (leren) doen.

  • neem de tijd in je voorbereiding
  • neem de tijd in het proces of activiteit
  • neem de tijd om naar anderen te luisteren (zonder je eigen mening te willen ventileren)
  • neem de tijd…

Nog steeds zijn er mensen (leidinggevenden?) die in het jaren ’90-stramien vast zijn blijven zitten en het credo:”druk druk druk” nog steeds hoog in hun vaandel dragen. Alleen in organisaties waar de psychologische veiligheid ontbreekt, zullen zij nog ‘macht’ hebben en het proces van de dag op deze manier bepalen. Iedereen die het belang van succes in ziet, zal begrijpen dat om succes te hebben je tijd moet nemen voor de dingen die je doet. Alleen dan kun je ze met je volle aandacht doen en op den duur worden dit is succesverhalen.

En succes zit in heel veel dingen. Het zit ‘m niet alleen in het proces met aandacht beleven maar het zit ‘m óók in het feit dat je altijd met hetzelfde groepje mensen gaat lunchen. Niks ten nadele van je vaste collega’s maar nieuwe contacten, geven nieuwe impulsen en nieuwe denkbeelden.

Uit eigen ervaring zie ik dat nieuwe werk-relaties aangaan helpt om nieuwe ideeën te krijgen en zo je successen nog verder tot een succes te maken.

Neem dus even de tijd om een paar vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • welke belangrijke zaken wil je tot een succes brengen?
  • aan welke van deze belangrijke zaken moet je meer tijd geven?
  • welke nieuwe werk-relaties kun je vandaag aan gaan?
  • hoe ontwikkelen deze nieuwe relaties zich?

Zelf kijk ik in organisaties altijd naar wie ik nog niet ken en kies dan die mensen uit om een keer mee te gaan lunchen. En vind je het ‘eng’ om naar mensen toe te gaan dan kun je ook een e-mail rond sturen met een uitnodiging voor de lunch. Bedenk je wel dat we ongeveer 220 werkdagen hebben.

Dat zijn 220 kansen op nieuwe inzichten en het vergroten van je kringetje.

Met wie ben jij laatst nog gaan lunchen? Grote kans dat dit je ‘vaste kluppie’ was. Daag jezelf uit en kies eens iemand uit die je (nog) niet goed kent. Grote kans dat je erachter komt dat jullie meer overeenkomsten hebben dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen.

Wedden dat jij na afloop kan zeggen:”nou, deze lunchontmoeting was leuk” (lees:”een succes”).

Alles kost tijd! Neem die tijd!

Ja, ik weet het; het is heel paradoxaal om de dingen langzamer aan te gaan doen ls je het ‘druk hebt’ maar die drukte creëer je vooral zelf en met elkaar. Als je écht succesvol wilt zijn in wat je doet dan zul je hiervoor de tijd moeten (leren) nemen.

Als je de tijd neemt voor dingen zul je zien dat je meer succes hebt met de dingen die je wilt bereiken.

Succes vandaag. Wedden dat jij ook minimaal één van je dagelijkse activiteiten tot een succes hebt weten te brengen door dit langzamer én met volle aandacht te doen?