Ik maak mij zorgen om (radio)reclames waarin werkgevers beloofd wordt dat medewerkers die in een burn-out zitten binnen 12 weken weer volledig aan de slag kunnen. Vanuit de wetenschap en praktijk bekeken, is dit een absolute UTOPIE..!

Mensen die in een burn-out terecht zijn gekomen, zijn gemiddeld (!) 9 maanden uit de roulatie; zij zijn totaal niet in staat om te werken. Deze 9 maanden is als je – als werkgever – geluk hebt. Vaak zijn mensen langer ziek thuis, want met een burn-out ben je écht ziek!

De terugkeer van deze medewerkers moet heel erg goed begeleid worden om te voorkomen dat ze binnen no-time terugvallen in de burn-out en wellicht zelfs volledig arbeidsongeschikt raken.

Je medewerkers beschermen tegen een burn-out lijkt misschien geld stoppen in iets dat er (nog) niet is maar voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

En bedenk wel, beste werkgever; het zijn altijd je beste medewerkers die in een burn-out belanden…!

Eigen parochie

Natuurlijk zijn er stemmen die beweren dat ik hier voor eigen parochie predik. Dat mag want we leven in een vrij land. 

Echter zie ik in mijn dagelijkse praktijk hoe zeer een burn-out invloed heeft op het algehele functioneren van iemand. De geestelijke gezondheid is tijdens een burn-out zódanig aangetast dat dit ook veelal gevolgen heeft voor het lichamelijke functioneren. 

Uitvalsverschijnselen zijn niet ongewoon bij een burn-out. Hierbij moet je denken aan armen of handen die niet meer willen mee werken of geheel ongevoelig zijn geworden met nare tintelingen tot gevolg (‘dovig’ gevoel). Om dan nog maar te zwijgen van de geestelijke staat waarin mensen met een burn-out zitten. Die zijn écht niet in staat om op korte termijn aan het werk te gaan.

Misverstanden en onbegrip

Nog vaak zie ik werkgevers die denken dat een burn-out zoiets is als even tijdelijk overwerkt zijn. Die denken dat een medewerker er even tussenuit moet en dan weer fris aan de slag kan. “Neem even een weekje rust”, zeggen sommige werkgevers wel eens tegen medewerkers die in een burn-out zijn beland. 

In veel gevallen zijn dit ook organisaties waarin de cultuur letterlijk ‘ziekmakend’ is geworden. Opmerkingen als “burn-out is voor mietjes” of wanneer iemand na een hele dag hard werken naar huis gaat, zeggen:”zo, een halve dag vrij genomen?”.

Bedenk wel; het zijn altijd je BESTE medewerkers die in een burn-out terecht komen. Dit zijn meestal niet de mensen die er ‘de kantjes’ aflopen of makkelijk de handdoek in de ring werpen. Dit zijn in bijna álle gevallen van een burn-out je BESTE medewerkers. De mensen waar je altijd op kon bouwen, die er altijd waren, die lange dagen maakten voor de organisatie.

Voor die medewerkers die de organisatie altijd op nummer 1 hadden staan, heb jij als werkgever toch wel iets over..? Namelijk het VOORKOMEN dat je medewerkers in een burn-out terecht komen.

De kosten van een preventie-traject vallen verreweg in het niet bij een burn-out begeleiding of zelfs bij een arbeidsongeschiktheid.

Tel dààr de kosten eens van na, beste werkgever…