Vandaag, 8 april, is het nationale ‘Wandel-naar-je-werk-dag’. Normaal gesproken zou zoiets een prima uitdaging zijn maar nu de meesten van ons nog steeds niet verder komen dan de file tussen slaapkamer en keukentafel, komt er van naar het werk wandelen meestal maar weinig terecht.

De uitdaging zit ‘m in deze corona-thuiswerk-tijden meer in hoeveel beweging je jezelf gunt op een dag. We kennen het allemaal wel; je start je dag ergens tussen 08:00-08:30u en voordat je er erg in hebt, is het ineens alweer 17:30u en heb je een volle, effectieve werkdag gehad maar nog steeds geen beweging.

En dat terwijl bewegen zo ontzettend goed is voor een mens. Niemand is gebouwd om een zittend bestaan te leiden. Als je per dag minimaal 20 minuten flink de pas er in zet, krijgt je lichaam de beweging die het nodig heeft. Daarbij mag je voelen dat je hartslag iets verhoogd raakt en je een heel licht zweterig gevoel krijgt. Dat is het minimale dat je kunt doen.

Plan je hormoon-shot

Als je iedere dag een wandeling in je agenda zet, op een vaste tijd en met een reminder gaat na een week je lichaam zich rond die tijd al verheugen om die wandeling. Ons brein zorgt daarvoor want dát is het centrum van al onze emoties en gevoelens en stuurt ons lichaam en hoe wij ons daarin voelen aan door de aanmaak van neurotransmitters (hormonen). Ons lichaam heeft bepaalde neurotransmitters nodig om afvalstoffen weg te werken en een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat niet alleen er weer zuurstof door de aderen stroomt maar ook dat er zuurstofrijk bloed door de hersenen gaat. En dat is heel erg goed voor het denk-proces.

Gezonde eet- en beweegbalans

Er is een gezonde balans aan neurotransmitters die een mens zich lekker doet voelen. Endorfinen maken we aan als we lekker bewegen, bijv. door te sporten maar ook die fikse wandeling doet al wonderen. Buitenlucht doet iedereen goed. En als je daarbij ook nog denkt aan een gebalanceerde voeding kom je helemaal een heel eind in hoe je je lichaam goed verzorgt in de tijd dat je thuis werkt.

Wandelcoaching

Al het bovenstaande is exact dé reden waarom ik mijn coachingstrajecten bij voorkeur wandelend uitvoer; omdat het voor jou als coachee van groot belang is dat je voelt wat het wandelen in de bossen met je doet. Heel veel van de mijn coachees komen tot een ware “aha-erlebnis” als ze met mij de eerste wandeling aan gaan en na afloop verzuchten ze allemaal “dit moet ik écht vaker doen”. Alleen zorgt de waan van de dag ervoor dat er vaak weinig van dit goede voornemen terecht komt. 

Neurotransmitters en burn-out

De belangrijkste neurotransmitters zijn endorfine, serotonine en dopamine; de zogenaamde ‘gelukshormomen’, zo genoemd omdat ze ons een blij – en soms zelfs euforisch – gevoel kunnen geven. We maken ze allemaal aan zodra we (matig intensief) in beweging komen én onze voeding met zorg kiezen – begrijp mij niet verkeerd; een patatje op z’n tijd kan bést lekker zijn. Veel mensen die tegen een burn-oout aan lopen, eten ongezond. Vaak is dit een gevolg van de stress die zij in toenemende mate ervaren waardoor het lichaam (verkeerde!) signalen af geeft dat het behoefte heeft aan suikers en vet. Als je dit bij jezelf bespeurt, ben je wellicht al op weg naar een burn-out. In een van de colleges die ik aan studenten geef, vertel ik ze meer over dit verschijnsel en er zijn veel studenten die zich herkennen in het voedingspatroon dat vooraf gaat aan een burn-out. 

Alert zijn op jezelf én op je collega’s is van groot belang. Je wenst niemand een burn-out toe, al was het maar omdat de gemiddelde ziekte-periode al snel rond de 290 dagen zit. En de mentale en lichamelijke aspecten die er bij komen kijken, kunnen levensveranderende gevolgen hebben.

Als mens heb je deze verantwoordelijkheid naar je zelf toe maar óók naar je collega’s. Helaas is het niet binnen alle bedrijven bekend waarop je kunt letten of wat de gevolgen zijn dus desgewenst kom ik jullie daarin ondersteunen.